Dania-Inspiracje

Naleśniki z serem i pomarańczą

Składniki:

Ciasto:

    • szklanka mąki
    • szklanka mleka
    • niepełna szklanka gazowanej wody mineralnej
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • olej

 

Nadzienie:

  • 25 dag sera sernikowego
  • 2 pomarańcze
  • laska wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru
  • miód

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do garnuszka, następnie dodajemy trochę mleka i wody, wbijamy jajka a całość mieszamy upewniając się, że nie zostały żadne grudki. Dolewamy resztę mleka i wody. Odstawiamy na pół godziny. Następnie dodajemy łyżkę oleju, mieszamy i odstawiamy. Smażymy cienkie naleśniki.

Myjemy pomarańcze, skórkę sparzamy i ścieramy z jedego owoca  a następnie wyciskamy sok.  Nacinamy wanilię wzdłuż i wyjmujemy miąższ. Ser mieszamy z cukrem, miąższem wanilii, sokiem i skórką pomarańczową. Przekładamy naleśniki nadzieniem serowym. Dekorujmy całość drugą pomarańczą.

Do naleśników można też dodać miód.

 

 

 

 

 

Pesto z pietruszki

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • garść lub dwie szpinaku (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca, migdałów lub macadamia
  • 2-3 ząbki czosnku obrane
  • 80 ml oleju lub oliwy
  • kawałek ostrej papryczki chili
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku

-Opcjonalnie można dodać 50 g sera np. parmezanu lub wegański parmezan

-Opcjonalnie można dodać 2 duże usmażone na złoto cebule,  pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w blenderze lub mikserze. Świetnie smakuje w połączeniu z makaronem i warzywami lub jako sos do kanapek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakłażan zapiekany z grzybami

 

 

 

Składniki:

  • 3 duże bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry
  • 150 g startej mozzarelli
  • 100 g startego parmezanu

Sos:

  • 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 x 400g puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka świeżych liści tymianku
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
  • 1 łyżka świeżej bazylii, drobno posiekanej
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

 

Bakłażan kroimy w plastry i solimi z każdej strony a następnie zostawiamy na 10 min (sól wyciągnie goryczkę z warzyw). Następnie zmywamy sól, wycieramy papierem wodę  i natłuszczamy pędzelkeim plastry; smażymy na patelni około 1-2min a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania. Piekarnik nastawiamy na 200° C . Na tej samej patelni dodajemy olej i pozostawiamy cebulę do zeszklenia. W następnej kolejności dodajemy czosnek i grzyby; gdy te ostatnie się zarumienią dodajemy resztę składników sosu i gotujemy przez około 10min. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Sos nakładamy na bakłażana  i posypujemy mozzarellą i parmezanem. Można również przekładać warstwy bakłażana sosem. Zapiekankę pieczemy przez około 20 min,aż ser się rozpuści i zarumieni.

 

 

 

 

Prawdziwe włoskie spagetti

Składniki:

– 800 g dojrzałych pomidorów

– 60 ml oliwy + oliwa do zeszklenia cebulki
– 5 ząbków czosnku
– listki bazyli
– 1 mała cebula lub pół dużej
– 20 g masła

 

Przygotowanie:

 

Spagetti :Do małego rondelka dodajemy oliwę i rozgnieciony czosnek oraz porwaną bazylię. Całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu przez 15 min. W między czasie kroimy cebulę, którą trzeba zeszklić na patelni.  Do przetartych pomidorów dodajemy oliwę, cebulę i doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy 5-7min na małym ogniu.

Makaron aldente dodajemy do sosu podobnie jak masło i mieszamy przez 2 do 3 min; dzięki temu danie będzie bardziej kremowe. Dekorujemy parmezanem i listami bazylii.